Guilt-free snacken met nootjes

Lekker snacken en tegelijkertijd gezond bezig zijn klinkt als een droom, maar het is makkelijker dan je denkt. De kans is zelfs groot dat je deze snack al in huis hebt en dan hebben we het natuurlijk over noten! Als je dagelijks een handje noten neemt, gaat je gezondheid erop vooruit. In deze blog lees je alles over de notensoorten en waarom deze snack zo goed voor je is.

Noten zijn LDL-cholesterol verlagend wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. Verder leveren noten veel goede voedingsstoffen zoals eiwitten, magnesium, calcium, ijzer en vezels. Iedere noot kent zijn eigen goede eigenschappen en vooral wanneer je kiest voor een gevarieerde notenmix komen alle goede voedingswaardes samen.

  • Amandelen - Amandelen zijn een rijke bron van eiwitten en voorkomen aderverkalking en verkleinen het risico op een hartinfarct. Tevens behoren amandelen tot het meest gezonde voedsel ter wereld. Een perfecte noot voor in een notenmix.

  • Cashewnoten - Twee handjes cashewnoten kan een tekort voorkomen aan ijzer, magnesium, zink, seleen, mangaan, kalium, fosfor en koper. Naast deze mineralen bevatten cashewnoten ook veel vitaminen. Denk hierbij aan vitaminen B1, B2, B3, B5, B6 en B11. Een gezond pakket aan vitaminen B dus en dat allemaal in 1 notensoort!

  • Walnoten - Walnoten zijn een grote bron aan mineralen. Ze bevatten kalium, koper, calcium, mangaan en magnesium. Vooral deze laatst genoemde is goed voor de werking van de hersenfuncties.

  • Pecannoten - De pecannoot kent vele voordelen. Het draagt bij aan een gezond hart en verlaagt het risico op diabetes. Ook is deze noot rijk aan eiwitten en vezels, die zorgen voor een langdurig vol gevoel.

  • Hazelnoten - Hazelnoten zitten boordevol vitaminen. Ze bevatten dezelfde B-vitaminen als de cashewnoten maar hazelnoten zijn ook rijk aan C, E en K vitaminen. De hazelnoot hoort samen met de walnoot, de pecannoot, de amandelen en de pistachenoot in de top 5 van meest gezonde noten.

  • Met een handje noten per dag ben je dus gezond bezig en het is nog lekker ook. De noten mogen ongebrand, gebrand of geroosterd zijn, het is allemaal goed.

    Pssst... Nieuwsgierig naar de nootjes van John Altman? Je koopt ze hier

    Bronnen: Voedingscentrum & Mens en Gezondheid